Věk všech mrtvých dětí, objevených na okraji města Ťi-ning v provincii Šan-tung, nebylo možné přesně stanovit, ale podle velikosti těl lze usuzovat, že se jedná o novorozeňata či lidské plody, napsal list Beijing News.

Podle čínských úřadů by mohlo jít o plody matek, které podstoupily v nemocnici potrat, nebo o velmi malé děti, jež podlehly nějaké nemoci.

Potraty jsou v Číně běžnou záležitostí, částečně vzhledem k takzvané politice jednoho dítěte, která nařizuje většině manželských párů žijících ve městech mít jen jednoho potomka.

Agentura AFP uvádí, že každoročně je v Číně nejméně 13 miliónů těhotenství ukončeno potratem. Potraty se provádějí především v případě očekávaného narození holčiček vzhledem k tradičnímu upřednostňování mužských potomků.

Svědci vypověděli, že někteří z novorozenců měli na nožičkách štítky s datem narození a jménem matky, a jedno z těl bylo zabaleno do igelitového pytle s nápisem "nemocniční odpad". Úřady ale prý stále ještě nemohou s jistotou určit, ze které nemocnice mrtvolky pocházejí.